woensdag 10 juli 2013

wat als....

'wat' en 'als'. Op zichzelf weinigzeggende woorden.

'mama, wat eten we vanavond?'
'pap, is 'verliefd zijn' hetzelfde als 'houden van'? '

Maar als je ze achter elkaar plakt...
'Wat als..'
Dan kunnen deze drieletterwoorden voor een hoop frustrerende vragen zorgen.


Ik kan  een verschrikkelijke doemdenker zijn en soms heb ik dan van die buien waarin ik in alledaagse situaties ineens de aller afschuwelijkste scenario's zie gebeuren.
'uhmm wat als er nou een vliegtuig boven mij vliegt, waarvan de piloot zit (of ligt, dat is naar eigen invulling zal ik maar zeggen) te flikflooien. Dan is de kans heel reëel dat er zo meteen een vliegtuig een noodlanding moet maken. Toevallig precies op de plek waar ik op dat moment fiets'
Maar uiteindelijk ben ik nog geen enkele keer ontvoerd, vermoord, neergeschoten of 'aangevlogen'. Dus dat zijn allemaal meevallers geweest.
 En over de dag van morgen denk ik niet zoveel na. Of nou ja, ik denk heel veel na, over alles, dus ook hoe de volgende dag eruit gaat zien. Maar doemdenken doe ik wat dat betreft helemaal niet. Ik plan de volgende dag in mijn hoofd vol met allerlei leuke dingen die ik wil ondernemen. Daar passen echt geen verschrikkelijke rampenscenario's meer bij.

Maar nu komen er steeds meer 'wat als..'-momentjes voorbij. Over 10 dagen vertrek ik naar Uganda. En ik heb er écht ongelooflijk veel zin in, ik kan niet wachten en ben er natuurlijk van overtuigd dat ik het fantastisch ga hebben en er alleen maar positieve dingen aan over ga houden. Maar juist omdat ik dit al zo lang wil, realiseer ik me soms wat er mis kan gaan. Ik weet heel goed dat de kans heel klein is. Maar ik ken mezelf een beetje, ik ben gewoon een kamikazepiloot en ik kan nog zo goed op mezelf letten, een ongeluk zit in een klein hoekje.
En Uganda blijft een Afrikaans land. En Afrika blijft héél anders dan Europa. Het gaat daar nou eenmaal anders dan in Nederland. En ik vind 't echt geweldig, een andere cultuur, andere normen en waarden, andere  politieke situatie etc. etc. Alleen Uganda is gewoon gevaarlijker dan Nederland.

Natuurlijk heb ik het volste vertrouwen in de mensen van worldmapping, in het geluksengeltje op mijn schouder en in mezelf. Alles komt goed en ik ga de reis van mijn leven maken!
Maar soms ben ik toch een beetje bang, al is dat misschien wel gewoon menselijk.