zondag 2 juni 2013

Uganda, de parel van Afrika

een stukje geschiedenis

Toen Sir Winston Chruchill  in 1908 nog voor de Britse bladen correspondeerde Afrika , schreef hij in My African Journey:'De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik het het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Uganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild en dat alles in een onmetelijke ruimte...!! Uganda is werkelijk de parel van afrika'. En Chrurchill kon het weten, hij had een goed oog voor natuur en bijna heel Afrika door gereisd. 




Natuurlijk kon hij toen nog niet weten welke narigheid zich in de toekomst in dit werelddeel nog zou afspelen. Hij was slechts gefascineerd door de grootsheid van de natuur tegen de primitieve achtergronden van de bewoners van de landen die in die tijd door met name Engeland geregeerd werden. Hij kon zich waarschijnlijk geen voorstelling maken van e toekomst waarin het volk, of beter gezegd, de volkeren van Uganda, onderdrukt zouden worden door fanatieke leiders.

  het groot wild
er is een overvloed aan wilde dieren in Uganda, al is het minder uitbundig dan in andere Afrikaanse landen. Het heeft enorm te lijden gehad tijden het bewind van Idi Amin. Niettemin leven er miljoenen wilde dieren variërend van olifanten, krokodillen, giraffen, luipaarden, leeuwen en (duizenden) nijlpaarden. Heel bijzonder zijn de berggorilla's en vele chimpansees. Maar ook het vogelleven mag er zijn, deze is met recht bijzonder rijk te noemen, er werden meer dan dan duizend vogelsoorten waargenomen.

flora
Vanwege het grote hoogteverschil, in combinatie met de buitengewone vruchtbaarheid
van het land is het eenvoudiger gewassen te noemen die er niet voorkomen dan die u er wél kunt vinden. Dit ondanks het feit dat de mens verantwoordelijk was voor het verloren gaan van heel veel flora (en fauna) in Uganda, maar veel van hetgeen dat door kaalslagen en oorlogen verloren is gegaan, begint terug te keren (veel is al terug gekeerd) in het landschap,




​Religie
Volgens de volkstelling van 2002 bestaat 84% van de bevolking van Oeganda uit
christenen. De Katholieke Kerk telt het grootste aantal aanhangers (41,9%), gevolgd
door de Anglicaanse Kerk van Oeganda (35,9%). Een minderheid van de bevolking   is
islamitisch (voornamelijk soennisme, volgens de volkstelling 12% van de bevolking).
Wat betreft het overige percentage christenen zijn de evangelische en pinkstergemeenten erg actief. Volgens de volkstelling volgt slechts 1% van de bevolking van Oeganda traditionele religies en 0,7% wordt vermeld als ‘overige niet-christenen’, waaronder aanhangers van sekten.


Traditionele lokale geloven bestaan in enkele landelijke gebieden en zijn soms gemengd met of beleden naast het christendom of de islam (syncretisme). Indiërs zijn de belangrijkste immigrantengroep. Leden van deze gemeenschap zijn voornamelijk Isma'ili (sjiitische volgelingen van Aga Khan) of hindoe. De noordelijke en de West-Nijlregio's zijn voornamelijk katholiek, terwijl het district Iganga in Oost-Oeganda het hoogste percentage moslims heeft. De rest van het land kent een verzameling van religieuze groeperingen..​

Geen opmerkingen:

Een reactie posten