vrijdag 23 augustus 2013

dag 11; pelido

dag 11                maandag 20 juli 2013

Na een nacht met een avontuurlijk tripje naar de latrine achter de kerk, een beetje regen en heel veel vleermuizen zitten we allemaal vroeg aan het ontbijt. We maken ons klaar voor een dag flink hard werken.  Met ons ontbijt net achter de kiezen stappen we de busjes in, we zijn in drie groepen verdeeld en ik ga met 'mijn' groep B als eerste naar het 'home-care project'. We gaan een huis bouwen voor een oudere man en zijn dochter met aids. Doordat de dochter ziek werd verloren ze hun inkomen en werden ze uit huis gezet, de man was te oud en de dochter te ziek om een nieuw huis te bouwen. Daarom werd de mzungu-power ingezet!



Toen alle bamboe stokken vast geknoopt waren, was het tijd om vies te worden. Met onze bloten voeten in de modder totdat de klein goed genoeg was voor het huis. Daarna was het een kwestie van de toch wel zware klei tot bollen vormen en tussen de bamboe plakken. Na een paar uur hard ploeteren, waste we onze voeten en stapte we weer in het busje terug naar de kerk.
Na de lunch, konden we even wat 'relaxen'. Het schooltje had net pauze dus het was weer gezellig druk voor de kerk. Allemaal lachen, zingen, springen voor de foto. Ik stond steeds weer vol verbazing te kijken naar al die lachende zorgeloze gezichtjes, geen ipad, ds, mountainbike of angry birds dat hen vrolijk maakt, maar een simpele foto zien, bellenblazen, een leeg plastic flesje of een high-five van een mzungu. 
om 4 uur verzamelen we ons voor het schooltje. We gaan leesles geven! Iedereen krijgt een groepje en we zoeken allemaal een plekje rondom de school om rustig in ons boekje te beginnen. Ik lees met een groep van 4 lieve, leergierige meisjes. Later kruipt een klein jongetje bij me op schoot om mee te luisteren naar het verhaaltje. De meisjes doen hard hun best om aan me te laten zien hoe goed hun Engels is, maar ondanks dat maken ze toch wel wat foutjes, ze verbeterden elkaar en vroegen na zo'n beetje elke bladzijde of ze het goed deden. "We really want to learn, you need to help us!" Dát is nog eens een leergierige instelling, daar kan ik nog een hoop van leren. Toen ons boekje uit was, gingen alle kindjes weer terug naar hun klas, wij gingen onder de 'african shower' (een teiltje en een jerrycan met koud water, waste onze kleren (op de hand, uiteraard), aten een echte Afrikaanse maaltijd bereid door een ontzettend lieve mevrouw uit de community en na een boel gezelligheid rond het kampvuur kropen we allemaal onze tentjes in.






























Geen opmerkingen:

Een reactie posten